RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ MAPEG (MAPEG BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?)

Rödovans sözleşmesi MAPEG, bir madenin işletilmesi için yapılan rödovans sözleşmesinin geçerli olabilmesi için MAPEG’den izin alınması gerekliliğini ifade etmektedir. Rödovans sözleşmesi MAPEG izni, e-maden sistemi üzerinden başvuru yapılarak alınır.

Yazımızda rödovans sözleşmesi MAPEG izni nedir, nasıl alınır, başvuru aşamaları nelerdir ve hangi belgeler gereklidir gibi sorulara yanıt verilmiştir. En son ise Rödovans Sözleşmesi örneğine yer verilmiştir.

MAPEG Nedir?

MAPEG, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün kısaltılmasıdır. Bu çerçevede MAPEG, Türkiye’de maden hakları işlemleri, maden ruhsatı sahibinin işlemleri ve rödovans sözleşmelerinin izni ya da onayı işlemlerinden sorumlu kuruluştur.

DİKKAT: 18.02.2015 tarihinde 29271 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6592 sayılı Kanun gereğince Rödovans Sözleşmeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının iznine bağlanmıştır. Sonrasında 09.07.2018 tarihli 30473 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 703 sayılı KHK ile MİGEM ve PİGM kuruluşları kaldırılarak yerine MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) kurulmuştur. Bu tarihten itibaren madencilik işlemleri ve rödovans sözleşmelerinin izni ve onayı artık MAPEG tarafından yürütülmektedir.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bağlı bir kuruluştur.

Rödovans Sözleşmesi Nedir?

Rödovans sözleşmesi, maden ruhsatı sahibinin maden sahasının bir kısmi veya tamamı üzerindeki yetkilerini rödovansçıya devrettiği sözleşme türüdür. Rödovansçı sözleşmesi kapsamında rödovansçı, maden sahası üzerindeki yetkileri devralması karşılığında ruhsat sahibine belirli bir ücret ödeyebilir veya emtiadan pay verebilir.

Rödovans sözleşmesi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “rödovans sözleşmesi

Rödovans sözleşmesi örneği içinse yazının devamını okuyabilirsiniz.

Rödovans Sözleşmesi MAPEG Nedir?

Rödovans sözleşmesi MAPEG, ruhsat sahibi ve rödovansçı arasında imzalanan rödovans sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için MAPEG’den izin alınması gerekliliğini ifade etmektedir. 

Taraflar arasında usulüne uygun olarak hazırlanmış bir rödovans sözleşmesi düzenlenmiş ancak bu sözleşme MAPEG’e sunularak izin alınmamışsa, rödovans sözleşmesi ile yürütlen faaliyetler durdurulur. 

Esasen rödovans sözleşmesi ile ruhsat sahibi, maden işletme hakkının kullanım yetkisini devretmektedir. Dolayısıyla doğrudan ruhsat devri işlemi bulunmadığından için ruhsat sahibinin rödovans sözleşmesi MAPEG’e karşı sorumluluğu devam eder.

Dolayısıyla bir maden sahasına ilişkin olarak proje hazırlama, yürütme ve faaliyetlerini MAPEG’e bildirme borcu da ruhsat sahibine aittir. Bu durum Maden Kanunu m.29/3’te şu şekilde ifade edilmiştir:

“Yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından hazırlanan rapor, proje ve tüm teknik belgeler ruhsat sahibi tarafından Genel Müdürlüğe verilir.” 

DİKKAT: 2024 yılı için MAPEG Maden Arama Ruhsat Taban Bedeli 9.995,00 TL, İşletme Ruhsat Taban Bedeli ise 99.913,00 TL’dir.

Rödovans Sözleşmesi MAPEG Başvurusu Aşamaları

Rödovans sözleşmesi MAPEG izni, usulüne uygun olarak hazırlanmış ve taraflarca imzalanmış yazılı rödovans sözleşmesinin ve gerekli belgelerin MAPEG’e sunulmasıyla alınır. 

Rödovans sözleşmesi MAPEG izni başvurusu şu şekilde yapılır:

  • E-Maden sistemi üzerinden, talepler kısmına girilerek Rödövans talebi oluşturulur,

  • Rödovans talebi sekmesinde, talebe ilişkin belgeler e-Maden sistemine yüklenir,

  • Belgeler yüklendikten sonra, otomatik olarak açılan sekmede, işletme ruhsat taban bedeli tutarındaki "rödövans talep bedeli" ödenir,

  • Sonrasında E-Maden sistemi üzerine mali yeterliliğe ilişkin belgeler yüklenir, 

  • Ruhsat için Sicil numarası belirtilerek, www.mapeg.gov.tr üzerinde ilan edilen ve içinde bulunulan yıl için belirlenmiş olan minimum mali yeterlilik tutarı kadar mali yeterlilik belgeleri üzerinden düşüm yapılır,

  • Akabinde E-Maden sistemi üzerinde otomatik olarak açılan tahakkuk bedeli ödenen, mali yeterlilik üzerinden sicil numarası belirtilerek düşümü yapılan rödövans talebi için, MAPEG “Gelen Evrak” Birimine talebe konu belgelerin asılları / noter onaylı örnekleri aynı gün (en geç ertesi gün) içinde verilir.

DİKKAT: Yukarıdaki aşamaların belirtilen sıra ile yapılması gerekir. Talep bedeli ödenmeyen veya e-Maden girişi yapılmadan fiziki evrak olarak verilen talepler doğrudan reddedilir.

Rödovans Sözleşmesi MAPEG İzni Başvurusundan Sonra Başvuru Değerlendirme Aşamaları 

Rödovans Sözleşmesi MAPEG izni başvurusundan sonra başvuru değerlendirme aşamaları şu şekildedir: 

  • E- Maden sistemi üzerinden yüklenerek oluşan rödövans talep bedeli ödenmiş, aynı gün (en geç ertesi günü) belgelerin fiziki halleri MAPEG Gelen Evrak Biriminden verilen talepler değerlendirmeye alınır,

  • Eğer belgelerde veya şartlarda bir eksiklik yoksa Genel Müdürlük onay sürecine yönelik işlemlerin başlatılır. Onay süreci tamamlanan talepler MAPEG internet sitesi üzerinden yayınlanır,

  • Uygun bulunan talepler için rödövans sözleşmesi maden ruhsat sicil kayıtlarına bilgi amaçlı olarak şerh edilir ve talep sahibi taraflara ve ilgili kurumlara KEP ve UETS adresleri üzerinden bildirim yapılarak işlem tamamlanır.

Rödovans Sözleşmesi MAPEG Başvurusu Gerekli Belgeler

Rödovans sözleşmesi MAPEG başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Rödövans Sözleşmesi: Sözleşmenin aslının veya ıslak imzalı noter onaylı örneği, (Rödövans sözleşmesi her ruhsat için ayrı ayrı yapılacak, bir sözleşme içine birden fazla ruhsat yazılmayacaktır.)

  • Vekil Varsa Vekilin Vekaletnamesi: Rödovans sözleşmesine imza atan kişi vekil ise, kişinin vekil olarak tayin edildiğine dair “rödövans sözleşmesi yapmaya / imzalamaya” ibaresi bulunan vekaletname aslı veya ıslak imzalı noter onaylı örneği ile vekilin imza beyannamesi aslı veya ıslak imzalı noter onaylı örneği,

  • İmza Sirküleri veya Beyannameleri: Rödövans sözleşmesine imza atan ruhsat sahibi ve rödövansçı şirket yetkililerine ait imza sirküleri asılları veya ıslak imzalı noter onaylı örneği, rödövans sözleşmesine konu tarafların şahıs olması halinde imza atan şahıslara ait imza beyannameleri aslı veya noter onaylı örneği,

  • Firma Durum Belgesi: Rödövansçı ve ruhsat sahibinin ortaklarını (limited şirketler için), güncel yönetim kurulu üyelerini (anonim şirketler için), T.C. kimlik numaralarını veya yabancılar için pasaport numaralarını gösterir ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğünden MAPEG’e veriliş tarihi itibariyle son 15 gün içerisinde alınacak olan “Firma Durum Belgesi”,

    • Firma Durum Belgesi’nin, şirket tescil bilgileri, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, sermaye, son adres, ortaklık yapısı, temsilcileri, payları ve kimlik bilgileri, yönetim kurulu yapısı ve kimlik bilgileri, yetkilileri bilgilerini içermesi gerekir.)

  • Mali Yeterlilik Belgeleri: Maden Yönetmeliğinin 101. maddesinde yer alan hükümlerde belirlenen rödövansçı şirketin mali yeterlilik şartlarını sağladığına dair ilgili finans kurumlarından alınan belgelerin talep sahibi tarafından e-Maden sistemi üzerinden rödövans talebi yapıldıktan sonra mali yeterlilik kısmından sisteme tanımlanması

    • (Mali yeterliliğin sağlandığına dair talebe konu her ruhsat için Sicil numarası belirtilerek ayrı ayrı www.mapeg.gov.tr üzerinde ilan edilen içinde bulunulan yıl için belirlenmiş olan minimum mali yeterlilik tutarı kadar mali yeterlilik belgeleri üzerinden düşüm yapılması gerekmektedir.)

DİKKAT: Mali Yeterlilik Belgeleri fiziki olarak verilmeyecek, E-Maden sistemine talep sahibi tarafından yüklenecektir. 

DİKKAT: Rödovans sözleşmesinin hazırlanması veya Rödovans Sözleşmesi MAPEG başvurusunun yapılması işlemleri, mutlaka usulüne uygun ve hukuki şekilde yapılmalıdır. Aksi halde ticari maliyetleri ve riski büyük olan maden işletmeciliği alanında olumsuz sonuçlar alınabilir. Özellikle rödovans sözleşmelerinde bulunan hükümler olası uyuşmazlıklarda ilk incelenecek olan belgedir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir maden hukuku avukatına/bürosuna danışılması önerilir.

Rödövansçı tüzel kişi ise mali yeterlilik; Maden Yönetmeliği Ek-2’de yer alan mali yeterlilik tablosunda ruhsat gruplarına göre belirtilen ve içinde bulunulan yıl için yeniden değerleme oranına göre güncellenmiş hali adresinde www.mapeg.gov.tr mali duyurular kısmında yer alan mali yeterlilik tablosunda belirtilen tutarın; %30’unun şirket sermayesi, %70’inin de banka referans mektubuyla (vadeli / vadesiz mevduat veya “kullanılmamış nakdi kredi limitini” belirten) sağlanması gerekir. 

Rödövansçı gerçek kişi ise mali yeterlilik, mali yeterlilik tutarının %100’ünün banka referans mektubuyla sağlanması gerekmektedir) Mali Yeterlilik Belgeleri fiziki olarak verilmeyecek, E-Maden sistemine talep sahibi tarafından yüklenecektir.

Rödovans Sözleşmesi MAPEG Başvurusu Gerekli Şartlar

Rödovans sözleşmesi MAPEG başvurusu için gerekli şartlar şunlardır:

  • Talebe konu belgelerin “E-Maden – Rödövans Talebi” sekmesinden talep yapılarak sisteme yüklenmesi, 

  • Talep sonucu içinde bulunulan yıl için oluşacak işletme ruhsat taban bedeli tutarındaki rödövans talep bedelinin MAPEG muhasebe birimi hesabına yatırılması,

  • İşletme ruhsatının tüm işletme ruhsat harçlarının, çevre ile uyum teminatlarının ve ruhsat bedellerinin tam olarak yatırılmış olması, 

  • İşletme ruhsatına ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve son ödeme tarihi geçmiş devlet hakkı borcu bulunmaması,

  • İşletme izni olan ruhsatlarda; talep tarihi itibariyle daimi nezaretçi atamasının yapılmış olması ve ruhsat üzerinde aktif bir YTK atamasının bulunması,

  • İşletme izni olan ruhsatlarda; ruhsat sahibi ve rödövansçı şirketlere ait aktif edilmiş tebligata esas KEP ve UETS adreslerinin bulunması.

Rödovans Sözleşmesi Örneği

Rödovans sözleşmesi örneği için tıklayabilirsiniz: “rödovans sözleşmesi örneği”

Sonuç

Rödovans sözleşmesi MAPEG başvurusu, rödovans sözleşmelerinin geçerlilik şartlarından biridir. MAPEG başvurusu ile tarafların arasında imzaladıkları maden işletme sözleşmesi geçerli hale gelir ve taraflar faaliyetlerine başlayabilirler. Ancak bu proses gerek maden işletme maliyetlerinin yüksek olması gerekse başvuru ve rödovans sözleşmesi hazırlanması aşamalarının teknik hukuki bilgi gerektirmesi sebebiyle zorlu bir süreçtir. Bu anlamda süreç başından itibaren alanında uzman bir maden hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.