M 67 TAHDİT KODU (İNTERPOL DOLANDIRICILIK KODU)
M 67 tahdit kodu, İnterpol tarafından dolandırıcılık suçu işlediği tespit edilen yabancılara Göç İdaresi Başkanlığı tarafından konulan koddur.
M 67 tahdit kodu, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi veya İdare Mahkemesinde iptal davası açılması yoluyla kaldırılır. Yani M 67 tahdit kodu İnterpol tarafından aranan kişilere konulmasına rağmen, Türkiye’de konulan bu kodun kaldırılması mümkündür.
M 67 Tahdit Kodu Nedir?
M 67 tahdit kodu, dolandırıcılık suçu işlediği İnterpol tarafından tespit edilmiş yabancılara Göç İdaresi Başkanlığı tarafından konulan koddur. M 67 tahdit kodu ile yabancının ülkeye girişi yasaklanır.
Diğer tüm tahdit kodu türleri için tıklayabilirsiniz: “tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması”
M 67 Tahdit Kodu Neden Konulur?
M 67 tahdit kodu, bir yabancının dolandırıcılık yaptığının İnterpol tarafından tespit edilmesi nedeniyle konulur. Ayrıca, yabancının uluslararası bi suç örgütüyle bağlantılı görülmesi, işlemlerinde sahte evrak veya belge kullanıldığının tespit edilmesi nedeniyle de M 67 tahdit kodu konulur.
İnterpol tarafından dolandırıcılık yaptığı tespit edilen kişinin bilgileri, İnterpol’e üye olan devletlere gönderilir. Türkiye’de İnterpol'e üye olan devletlerden biri olduğundan, İnterpol tarafından dolandırıcılık yaptığı tespit edilen bu kişi hakkında Türkiye’den M 67 tahdit kodu konulur.
İnterpol, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatıdır ve İnterpol’e üye ülke sayısı 195’tir. Yani İnterpol, uluslararası anlamda dünya genelindeki en büyük ağa sahip adli polis kurumudur. Dolayısıyla M 67 tahdit kodu konulan yabancının bu kodu kaldırılmadığı sürece, kişinin izlenmesi, başka kişilerle olan irtibatlarının gözetlenmesi, yakalanması, tespit araçlarının kullanılması, tutuklanması ve hatta arandığı ülkede iade işlemleri tamamlanana kadar süreç devam eder.
İnterpol veri tabanında bulunan ülkeler birbirleriyle anlık ve 7/24 olarak iletişim kurabilirler. Bu çerçevede İnterpol iletişim veri tabanında şu bilgiler yer alır:
-
Şahıs Veri Tabanı,
-
Çalıntı/Kayıp Seyahat Belgeleri Veri Tabanı,
-
Çalıntı Doküman ve Oto Veri Tabanı,
-
DNA Veri Tabanı,
-
Parmak İzi Veri Tabanı,
-
Çalıntı Sanat Eseri Veri Tabanı.
Yukarıda yer alan hususlardan anlaşılacağı üzere, bir yabancının İnterpol tarafından aranması sebebiyle ülkeler işbirliği halinde bulunmaktadır. Ancak, Türkiye adına konulan M 67 İnterpol tahdit kodunun kaldırılması mümkündür.
M 67 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
M 67 tahdit kodu, idare mahkemesinde iptal davası açılması, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi veya yabancıya verilen adli kontrolün kaldırılması yoluyla kaldırılır.
M 67 Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası
M 67 tahdit kodunun kaldırılması davası, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılmalıdır. Eğer karar tebliğ edilmemişse, yabancının kodu öğrendiği günü izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir.
M 67 tahdit kodunun kaldırılması davası yetkili İdare Mahkemesinde açılır. Davacı olarak Göç İdaresi Başkanlığı gösterilir.
DİKKAT: Uygulamada M 67 tahdit kodu konulmasına sebep olan hususlardan biri de kişi hakkında asılsız dolandırıcılık iddialarında bulunulmasıdır. Yabancının özellikle kendi ülkesinde haksız bir iftiraya uğramış olması veya asılsız bir iddia ile aranması nedeniyle de bu kodun konulabildiği görülmektedir.Özellikle bu tür uygulamalar hukuka aykırı olarak nitelendirilir ve iptal davası açılmasını gerektirir. |
Açılacak olan iptal davasının dilekçesinde yukarıda yer alan hususların da hukuki bir şekilde yazılması ve kodun kaldırılması taleplerinin hukuki gerekçelerle açıklanması gerekir. Ayrıca dava dilekçesinin kanunda belirlenen usulde hazırlanması gerekir. Aksi halde başvurular usuli açıdan doğrudan reddedilebilir ya da davadan olumsuz sonuç alınabilir. Dolayısıyla sürecin yürütülmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.
M 67 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin İtiraz Başvurusu
M 67 tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Başkanlığına itiraz yapılabilir. Göç İdaresi Başkanlığına yapılacak itirazlar kodun öğrenilmesi ya da yabancıya tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içinde yapılmalıdır.
Ancak uygulamada Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itirazlardan olumlu sonuç alınma ihtimali düşüktür. Dolayısıyla itiraz başvurusu yerine bir üst başlıkta açıklanan İdare Mahkemesinde dava açılması yolunun kullanılması önerilir.
Deport Kararının Kaldırılması Davası
Hakkında M 67 kodu konulan kişi için genellikle deport yani sınır dışı etme kararı da verilir. Eğer bu şekilde yabancı hakkında deport (sınırdışı etme) kararı verilmişse, deport kararına karşı da iptal davası açılır. Deport kararına karşı iptal davası açıldığında, yabancı hakkında yapılan deport işlemleri durdurulur ve kişinin deport edilmemesi sağlanır. Yani dava devam ettiği sürece yabancı deport (sınırdışı) edilmeyecektir.
Deport kararının kaldırılması için açılan davalar uygulamada yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Yani dava süresi olan 1 yıl boyunca kişi deport edilemez. Deport kararının kaldırılması davası, deport kararının tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmalıdır.
DİKKAT: Deport kararına karşı davanın süresinde ve mümkün olan en kısa sürede açılması gerekir. Çünkü bu kişiler hakkında 7 günlük dava açma süresi beklenmeden deport işlemleri çok çabuk yapılır ve kişi sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak adına hızlı hareket edilerek dava açılması önerilir.
Deport kararları ve deport kararının kaldırılması konusu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “deport kararı (sınırdışı edilme) nasıl kaldırılır?”
Yabancının Tutuklanması (Geri Gönderme Merkezine Alınması) Kararına İtiraz
Hakkında tahdit kodu konulan ya da sınır dışı etme kararı verilen yabancılar, geri gönderme merkezine alınırlar. Yani uygulamada yabancıların tutuklanması olarak bilinen husus aslında kişinin idari gözetim altına alınarak geri gönderme merkezine götürülmesidir.
Yabancının geri gönderme merkezinden çıkartılması için Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilir. Bu itirazlarda dilekçelerin hukuki olarak düzenlenmesi ve delillerin tam olarak belirtilmesi gerekir. Özellikle kişinin kaçma ve kaybolma şüphesinin bulunmadığı açıkça delilleriyle ortaya konulmalıdır.
Geri gönderme merkezleri ve yabancının geri gönderme merkezinden çıkarılması hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz”
Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?
Tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresine yapılan başvurular ise yaklaşık 2 ay içinde sonuçlanır. Tahdit kodu kaldırılması davası yaklaşık 7 ay sürer.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası Masrafları ve Ücreti
Tahdit kodu kaldırılması davası masrafları ortalama 3500 Türk Lirası'dır.
Masrafların içerisine devlete ödenen harçlar ve posta masrafları bulunmaktadır.
Sonuç
Tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak olan başvurularda dilekçelerin hukuki gerekçelerle yazılmasına ve usuli işlemlerin doğru yapılıp yapılmadığına dikkat etmek gerekir. Zira başvuruların reddedilmesi veya dava sürecinin uzaması sonucu beklenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.