YANLIŞ BURUN AMELİYATI TAZMİNAT DAVALARI

Yanlış burun ameliyatı tazminat davaları, burun estetiği ameliyatı sonrasında ortaya çıkan olumsuz sonuçlar nedeniyle hekimden veya sağlık kuruluşundan maddi ve manevi tazminat istenen dava türüdür.

Uygulamada genellikle sağlık kuruluşu tarafından ortaya çıkan sonuçların olası komplikasyon olduğu ileri sürülmekte, ancak görüntü bozukluğu başta olmak üzere hekimin taahhüt ettiği neticeden farklı sonuçlar elde eden hastalar mağdur olmaktadır. Bu noktada yanlış burun ameliyatı tazminatı olarak adlandırılan tazminat davaları gündeme gelmektedir.

Yanlış Burun Ameliyatı Nedir?

Yanlış burun ameliyatı, estetik amaçlı yapılan burun ameliyatının görüntü bozukluğuna sebebiyet verecek şekilde sonuçlanmasıdır. Bir estetik ameliyatın yanlış burun ameliyatı olarak değerlendirilebilmesi için yalnızca görüntü bozukluğunun bulunması gerekmez. Eğer hekimin taahhüt ettiği sonucun dışında bir görüntü ortaya çıkmışsa, yine yanlış burun ameliyatının varlığı gündeme gelir.

Yanlış Burun Ameliyatı Tazminatı Nedir?

Yanlış burun ameliyatı tazminatı, burun ameliyatı sonrasında ortaya çıkan olumsuz sonuçlar nedeniyle hekim ve/veya sağlık kuruluşuna karşı açılan davada talep edilen maddi ve manevi tazminatlardır.

Yanlış burun ameliyatı tazminat istemi ile Rinoplasti ameliyatı, Rekonstrüktif Rinoplasti, Revizyon Rinoplasti ve Septorinoplasti gibi hemen her estetik operasyon sonucu oluşan olumsuz sonuç nedeniyle mahkemelere başvurulabilir.

Esasen kanunlarımıza göre estetik ameliyat mağdurlarından olan hastanın, aşırı bir masrafı gerektirmediği hallerde, bütün masrafları hekime ait olmak üzere, estetiğin ücretsiz onarılmasını isteme hakkı vardır. 

Uygulamada burun ameliyatlarında bu duruma revizyon ameliyatı adı verilmektedir. Ancak genelde hekimler bu ameliyatın masrafının yüksek olduğunu söyleyerek hastalardan ücret talep etmektedir. Ayrıca bu talep yine hatalı estetik ameliyat yapan doktorun kendisine yönetilmektedir. Dolayısıyla bu yolun seçilmesi yerine tazminat davası açılması yolu tavsiye edilir.

Yanlış Burun Ameliyatı Nedeniyle Hangi Tazminatlar İstenir?

Yanlış burun ameliyatı nedeniyle, hasta maddi ve manevi tazminat isteyebilir. 

Yanlış burun ameliyatı tazminat türlerinden olan maddi tazminat türleri; görüntü bozukluğu veya yanlış tedavi nedeniyle bedende meydana gelen zararın tazminatı, tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücü kaybı ve ekonomik geleceğin sarsılması tazminatıdır.

Yanlış burun ameliyatı tazminat türlerinden olan manevi tazminat ise bedensel bütünlüğünün zarar görmesi nedeniyle, hastanın şuanki yaşamı ve geleceği çerçevesinde duyduğu elem, keder ve üzüntünün karşılığı olarak belirleyeceği tazminat türüdür.

Estetik ameliyat davalarında, ağır bir bedensel zarar veya ölüm varsa zarar görenin yakınları da manevi tazminat talep edebilir. 

DİKKAT: Estetik ameliyat davalarında yukarıda sayılan tazminat türleri için bilirkişi marifetiyle hesaplamalar yapılmakta ve ayrıntılı raporlar hazırlanmaktadır. Genellikle mahkemeler de alınan bilirkişi raporlarına göre hüküm kurmaktadır. Bu doğrultuda alınan raporlarının usulüne uygun olarak tanzim edilip edilmediği ya da doğruluk payı gibi ölçütlerin mutlaka hasta ve avukatı arasında sağlıklı bir şekilde tespitinin yapılması gerekir.

Estetik ameliyat davaları hakkında daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz: “estetik ameliyat davaları (estetik ameliyat tazminatı)

Yanlış Burun Ameliyatı Tazminatı Yargıtay Kararları

Yanlış burun ameliyatı tazminat istemlerine ilişkin örnek Yargıtay kararlarımız:

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Kararı:

“hastanede … tarafından aynı seansta abdominoplasti, endoscopik idface lift, liposuçtion rinoplasti ameliyatı yapıldığı, …. tarihinde kontrol muayenesinde, sağ hafif derecede skleral show, abdomende seroma saptandığı, kişinin tedaviyi kabul etmediği, kurulca yapılan muayenesinde, saptanan inzisyon konumlarına göre kişiye orta yüz germe septorinoplasti ve mini abdominaplasti yapıldığının anlaşıldığı, bu ameliyatlardan sonra ameliyat bölgelerinde subjektif hissizlik yakınması olmasının yapılan ameliyatların doğal sonucu olarak kabul edildiği, (...) taraflar arasındaki sözleşmenin eser sözleşmesi niteliğinde olduğu ve yukarıda yapılan açıklamalar gözetildiğinde davacı yanın gerek burun gerekse yüz germe ve yağ dokusu alınması ile ilgili isteminin davalı doktor tarafından daha güzel bir görünüme kavuşturulacağı yönünde bir garanti verilmesi niteliğinde olduğu gözetildiğinde (…)” (Yargıtay 15. HD, 2018/5312 E., 2019/139 K. sayılı 14.01.2019 T.)

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Kararı:

(...) Açıklanan nedenlerle davalı hekimlerin gerek ilk ameliyatta gerekse revizyon ameliyatında taahhüt edilen sonucu tam ve gereği gibi yerine getiremediği, davacıya yapılan estetik müdahalelerin sonucu itibariyle davacı iş sahibi yararına sonuç vermediği, meydana getirilen eserin ayıplı olduğu anlaşıldığından, davacının manevi tazminat talebi yönünden mahkemece somut olayın özelliklerine, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre takdir edilecek uygun miktarda manevi tazminatın davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmesi gerekirken (...) (Yargıtay 6. HD., E. 2022/2697 K. 2023/3137 T. 4.10.2023)

Yanlış Burun Ameliyatı Tazminatında Komplikasyonlar

Yanlış burun ameliyatı tazminat davalarında, genellikle hekim veya sağlık kurumu tarafından ortaya çıkan sonucun olası bir komplikasyon olduğu ve hekimin tüm dikkat ve özeni göstermesine rağmen bu sonucun ortaya çıktığı iddia edilir. 

Esasen komplikasyon kavramı,, tıbbi müdahale kapsamında öngörülemeyen, öngörülse de önlenemeyen, önlemler alınsa dahi ortaya çıkan olumsuz sonuç yani, izin verilen risk olarak tanımlanır. Dolayısıyla komplikasyonun varlığı durumunda hekimin sorumluluğu bulunmamaktadır.

Ancak estetik ameliyatlarında, hekim ve hasta arasındaki sözleşme eser sözleşmesi olarak nitelendirilir. Bunun anlamı ise hekimin klasik bir ameliyattan farklı olarak bir eser meydana getirme, yani bir sonuç taahhüt etme durumunun bulunmasıdır. Dolayısıyla ortaya istenmeyen bir sonuç çıkması, örneğin görüntü bozukluğu, taahhüt edilen görüntüden uzak bir görünüm ortaya çıkması veya yüzün başka bölümlerine sirayet eden farklı bir değişimden hekim sorumludur.

Bu anlamda her ne kadar hekim veya sağlık kuruluşu tarafından bu beyanlar verilse de ortaya çıkan sonuç nedeniyle hasta, aynı kanaatte değilse dava açmakta serbesttir. 

Burun ameliyatı (rinoplasti ameliyatı) mağduruysanız, konu özelinde ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “burun estetiği mağdurları (ne yapılmalı?)”

Sonuç

Yanlış burun ameliyatı tazminatı, estetik operasyon sonrasında meydana gelen olumsuz sonuçlar nedeniyle talep edilir. Bu tür davalarda özellikle bilirkişi raporları önem kazanmakta ve mahkemelerin hüküm kurmasında son derece etkili olmaktadır. Bu anlamda gerek dava açılış sürecinde gerekse davanın yürütümü sırasında alanında uzman bir sigorta-tazminat hukuku avukatına danışılması tavsiye edilir.