WHATSAPP ŞANTAJI (GÖRÜNTÜ VE VİDEO ŞANTAJI)
Whatsapp şantajı, Whatsapp uygulaması aracılığıyla, kişilerin müstehcen nitelikte cinsel içerikli görüntülerinin ele geçirilerek kişilerden para istenmesidir. Whatsapp şantajında mağdurlara para göndermesi, aksi halde görüntülerin yakınları ve ailesiyle paylaşılacağı yönünde tehdit yapılır.
Whatsapp şantajında mağdurlara, ailesinin veya yakınlarının telefon numaraları dahil bilgileri gönderilir. Sonrasında bu kişilerle görüntülerin paylaşılacağı yönünde mağdur baskı altına alınır ve tehdit edilir.
Whatsapp şantajına uğrayan mağdurlar, şantajcıların peşini bıraktığını düşünmemelidir. Çünkü bu durumdan faydalanan şantajcılar zaman kazanırlar ve bir sonraki adımları için bekleyerek hiç ummadık zamanda tekrar ortaya çıkmaktadır. Tek bir şantajda bile hızlıca hukuki yollara başvurulmalıdır ki şantajcılardan önce harekete geçen mağdur bir adım önde olmalıdır. Nitekim mağdurun şantaja karşı pek çok hukuki hakkı ve çözümü vardır.
Whatsapp Şantajı Nedir?
Whatsapp şantajı, kişinin bir görüntülü sohbet esnasında fotoğraf ya da videolarının kaydedilmesi ve bu görüntülerin paylaşılması ile tehdit edilmesidir.
Şantajcılar çoğunlukla mağdurlardan para istemektedir. Para isteyen şantajcılar genelde mağdurun aile üyeleri veya arkadaşlarının telefon numaraları dahil tüm bilgilerini mağdura gönderirler. Böylelikle mağdur hakkında fazla bilgiye sahip olmaları ile mağdur üzerinde baskı kurarlar.
Ayrıca bu görüntüler genellikle cinsel içerikli görüntüler olduğundan, mağdurlar çok daha fazla stres altına girer ve şantajcının istediklerini yapmaya çalışırlar. Eğer bir kere para gönderilirse bu şantajların ardı arkası kesilmez. Öyle ki mağdurun yakınlarından belli kişilere bu videoların gönderildiğine de sıklıkla rastlanır. Bu şekilde mağdurdan daha fazla para istenir.
Whatsapp şantajına uğrayanlar genellikle erkeklerdir. Bu noktada evli olan veya memur olan kişiler hedef olarak seçilir. Nitekim bu kişilerin mesleki korkuları veya ailevi sorunları onlara her şeyi yaptırabilir. Bunun dışında toplumsal çevresini dert edinebilecek herkes bu suçun mağduru olabilir. Zira asıl olarak şantajcılardan değil onların bu görüntüleri paylaşmasından korkulur.
Şantajcılar paraları genellikle İBAN hesabına isterler. Ancak istisnai hallerde yakalanmamak için paypal, western union gibi uluslararası para transfer hizmeti sağlayan yollarla da para isteyebilirler.
Mağdur ise toplum baskısı, aile baskısı ya da suç işlediği düşüncesiyle bir şekilde istenen parayı göndermek ister ya da şantajcının başka isteklerini yerine getirebilir. Nihayetinde mağdurlar bu sürecin sona ermeyeceğini farkeder ve ne kadar baskı altında olursa olsun bundan kurtulmanın yollarını arar. Ancak mağdur asla kendisini yalnız ve çaresiz hissetmemelidir. Hukuki olarak mağdurun kullanabileceği pek çok hakkı bulunur. Bu anlamda şantajcılara asla boyun eğmemeli ve tehditlere karşı koyulmalıdır.
DİKKAT: Tam bu noktada mağdur tekrar dolandırılma tehlikesi ile karşılaşır. Bu ise sahte dolandırıcılık sitelerinin özellikle Google’a reklam verdiği siteler aracılığıyla gerçekleşir. Bu siteler, karşı tarafta var olan görüntüleri bir program aracılığıyla sileceğini ve yazılım şirketi olarak karşı tarafın bilgisayarına sızarak bunları imha edebileceklerini söylerler.
Ayrıca bu siteler sahte yorum satın alarak daha önce yaptıkları işlere dair mağdura örnekler de gösterirler. Ancak bunların hepsi birer aldatmadan ibarettir. Bu şekilde bir kere daha dolandırılan mağdurların artık sabrı kalmamış olur. Son çare olarak soluğu savcılıklarda alırlar.
Savcılık veya polise şikayette bulunma aşamasında ise mağdurların dikkat etmesi gereken bir durum vardır. Genellikle mağdurlar bir avukat yardımı almadan; ellerinde hukuken geçerli, ispata yarayacak kanıt niteliğinde olacak yeterli sayıda delille savılcığa ya da polise gitmezler. Bunun üzerine savcılık tarafından delil eksikliğinden takipsizlik kararı verilir ve mağdur dolandırılmasının yanında hakkını hukuken de alamadığını düşünerek kendisini daha zor bir duruma sokar. Çünkü hukuken de hakkını arayamadığını düşünür. Oysa hukuki haklarını bilmeden hareket etmektedir.
DİKKAT: Mağdurların asıl korktuğu şantaj çetesi değil, şantaj çetesinin bu görüntüleri paylaşmasıdır. Şantaj çeteleri bu görüntüleri paylaştığı hallere rastlanmaktadır. Bu anlamda çeteler sadece blöf yapmamaktadır ve mağdurların aslında itibarını koruması gerekir. Dolayısıyla savcılık sürecinin gizlilikle yürütülmesinin yanında mağdur için itibar yönetimi sürecinin de hukuki şekilde yönetilmesi ile şantajdan kurtulmak mümkündür. Bu husus yazının devamında açıklanmıştır.
Whatsapp Şantajı Nasıl Yapılır?
Whatsapp şantajı, mağdurun cinsel içerikli görüntülerinin kaydedilerek ele geçirilmesi ya da çeşitli montaj işlemleri ile sanki cinsel içerikli videosu ele geçirilmiş gibi mağdurdan para istenmesi yoluyla yapılır.
Whatsapp Şantajından Nasıl Kurtulurum?
Whatsapp şantajından, savcılıklara şikayette bulunarak suç duyurusu sürecinin gizlilikle yürütülmesi ve hukuki olarak itibar yönetimi planlaması yapılmasıyla kurtulmak mümkündür.
Bu kapsamda whatsapp şantajı mağdurları, şantajcılarla iletişimi hemen kesmeli, elinde var olan tüm bilgi ve belgeleri toplamalıdır. Sonrasında whatsapp ve banka hesapları dahil olmak üzere tüm kişisel hesaplarını güvence altına alarak şifrelerini değiştirmeli ve gerekli olursa bankaya haber vermelidir. Bu işlemlerden sonra şantaja uğrayan mağdurlar sırasıyla şunları yapmalıdır:
- Alanında uzman bir bilişim hukuku avukatına danışmak,
- Hukuken geçerli delilleri toplayıp rapor haline getirmek,
- Usulüne uygun bir suç duyurusunda bulunmak,
- Alanında uzman bir hukuk bürosu ile itibar yönetimi işlemlerini yapmak.
Alanında Uzman Bilişim Hukuku Avukatı/Bürosuna Danışmak
Whatsapp şantajı mağdurlarının ilk yapması gereken işlem, ellerinde bulunan tüm kayıtlarla birlikte alanında uzman bir bilişim hukuku avukatı/bürosuna danışmak olmalıdır.
Çünkü süreç içerisinde üzerinde baskı hisseden mağdurun, gerek toplum ve aile baskısı, gerek suç işlediği düşüncesiyle acele hareket etmek istemesi gerekse hukuki haklarını tam olarak bilmemesi yanlış adımlara yol açabilir.
Dolayısıyla mutlaka suç duyurusu için hazırlıklı olunmalı ve mümkünse tek başına suç duyurusunda bulunulmamalıdır. Zira hukuken geçersiz delillerle, yeterli delil bulunmadan ya da ceza hukuku usullerini bilmemesi nedeniyle yapılan suç duyurusundan sonuç alınmamaktadır.
Whatsapp Şantajına Dair Hukuken Geçerli Delillerin Toplanması
Whatsapp şantajına uğrayan mağdurun, mutlaka hukuken geçerli olan delilleri toplaması gerekir. Bunun önemi yukarıda açıklandığı üzere savcılık aşamasında bu delillere göre hareket edilecek olmasıdır.
Özellikle şantaja dair görüntüler, para gönderilmişse bu işleme dair hesap hareketleri, telefon görüşmesi kayıtları ve numaraları ve tüm diğer deliller toplanmalıdır. Bu işlemler ivedi şekilde yapılmalıdır. Çünkü şantajcılar harekete geçmeden mağdur harekete geçerek bir adım öne geçmelidir.
Whatsapp Şantajı İçin Suç Duyurusunda Bulunmak
Whatsapp şantajında, polise ya da savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunulabilir.
Mağdurun suç duyurusunda bulunmadan önce varsa avukatı ile birlikte hukuken geçerli ve iddianame düzenlemeye sebep olacak nitelikte olan delillerin biraraya getirilmesi gerekir. Zira bunlar suç duyurusuna ek belge niteliğinde delil olarak sunulacaktır. Suç duyurusu işleminin başarıyla tamamlanması için deliller en önemli etkendir.
Bu şekilde usulüne uygun olarak hazırlanmış bir şikayet dilekçesi ve delil ekleri ile birlikte varsa avukatınız aracılığıyla yoksa kendinizin suç duyurusunda bulunması mümkündür.
İtibar Yönetimi Yoluna Başvurmak
Whatsapp üzerinden şantaja uğrayan kişilerin asıl korktukları şantajılar değil, şantajcıların görüntüleri paylaşmasıdır. Öyle ki bu ihtimal bile birçok mağdurun şantajcılara para göndermesine sebep olmaktadır. Hatta pek çok mağdurun bazı yakınlara bu görüntülerin gönderildiğine de rastlanmaktadır. Dolayısıyla şantaj çetelerinin sadece blöf yaptığı zannıyla hareket edilmesi yanlıştır. Bu bağlamda mağdurların asıl yapması gereken, şantajcıların önünü kesecek, mağdurun asıl korktuğu şeyin yani itibarının ve toplumsal baskının önlenmesi için birtakım işlemler yapmasıdır.
Bir yandan savcılık süreci yönetilirken bir yandan mağdurun itibarı korunmalıdır. Bunun için alanında uzman bir bilişim hukuku avukatı/bürosuna danışılarak itibarın korunmasına dair kişiye özel çözüm yolları hazırlanır ve hızlıca harekete geçilir.
Whatsapp Şantajı Cezası
Whatsapp şantajı cezası, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Ayrıca bu kişiler hakkında belgede sahtecilik, tehdit ve şantaj suçlarından da cezalandırılması istenir.
Whatsapp Şantajında Fotoğraf ve Videoları Silme
Whatsapp şantajına maruz kalan mağdurlar çeşitli yöntemlerle bu şantajdan kurtulmanın yollarını aramaktadır. Özellikle son dönemde Google üzerinden reklam vererek en üst sırada çıkan bazı dolandırıcı sitelere rastlanmaktadır.
Bu siteler mağdurların görüntülerini özel bir yazılım vasıtasıyla sildikleri ve yok ettiklerini iddia etmektedir. Ancak bu siteler çok profesyonel şekilde hazırlanmış bir tasarıma sahip olsa da çok büyük oranda sahte siteler olup, mağdurları bir kez daha dolandırmaya çalışırlar. Çünkü başkasının bilgisayarına sızarak görüntülerin yok edilmesi mümkün olmadığı gibi böyle bir teknoloji henüz bulunmamaktadır. Bu anlamda mağdurların paralarını tekrardan kaybetmesi ile sıklıkla karşılaşmaktayız.
Sonuç
Whatsapp şantajı mağdurlardan tehdit ve şantaj yoluyla para istendiği ve bunun için mağdurun özel görüntülerinin kullanıldığı şantaj yöntemidir. Bu tür bir şantaja maruz kalındığında öncelikle sakin kalınmalı, tüm deliller toplanmalı ve alanında uzman bir bilişim hukuku avukatına danışılmalıdır.