TAHDİT KODU SORGULAMA

Tahdit kodu sorgulama işlemleri İl Göç Müdürlüğüne başvurulması yoluyla yapılır. Söz konusu başvuru bireysel olarak yapılabileceği gibi avukat marifetiyle de yapılabilir. Ayrıca tahdit kodunun kaldırılması için de iki yol vardır. Bunlardan ilki idari itiraz ikincisi ise dava açılması yoludur. Yazımızda tüm bu hususlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Tahdit Kodu Sorgulama

Tahdit kodu sorgulama İl Göç Müdürlüğüne bireysel olarak veya avukat aracılığıyla başvurulmasıyla yapılır. 

Yani yabancı kişi İl Göç Müdürlüğüne bizzat başvurarak tahdit kodunu sorgulayabilir. Ayrıca avukatlar da GÖÇNET programını barındıran ve  danışma hizmeti veren, Kumkapı, Pendik ve Esenyurt yerleşkelerinde tahdit kodu sorgulama işlemlerini yapabilirler.

DİKKAT: Her ne kadar yabancılar bireysel olarak sorgulama yapabilse de tahdit kodları genellikle deport yani sınırdışı kararı da barındırdığından, söz konusu sorgulama işlemlerinin bir avukat vasıtasıyla yapılması tavsiye edilir. Zira haksız yere tahdit kodu konulmuş olsa bile buna ilişkin dava açılmadığından, yabancı bizzat İl Göç Müdürlüğüne gittiğinde yakalanarak deport edilebilir. Bu anlamda süreç içinde alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Tahdit kodu sorgulama için avukatlar, GÖÇNET programını vasıtasıyla, Kumkapı, Pendik, Esenyurt yerleşkelerinde vekaletname ile başvuru yaparak tahdit kodunu sorgulayabilir.

Tahdit kodu sorgulama işlemi sonrasında, eğer yabancı hakkında tahdit kodu bulunduğu öğrenilirse, kodun kaldırılması için dava açılmalıdır. Tahdit kodunun nasıl kaldırılacağı aşağıda açıklanmıştır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Tahdit kodu,  Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi veya idare mahkemesinde iptal davası açılmasıyla kaldırılır. Eğer tahdit kodunun kaldırılması beklenmek istenmiyorsa, tahdit kodu kaldırılmadan meşruhatlı vizeye başvurararak yabancı kişinin ülkeye girişi sağlanabilir. Ancak uygulamada meşruhatlı vize istisnai durumlarda verildiği için bu yoldan önce itiraz veya iptal davası yollarına başvurulması önerilir.

Tahdit kodu, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılarak kaldırılır. İptal davası açılır ve dava kazanılırsa yabancının Türkiye’ye giriş yasağı da kalkar.

Eğer yabancıya tahdit kodu konuluş ve aynı zamanda sınır dışı kararı verilmişse, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde sınır dışı kararına karşı iptal davası açılması gerekir. Çünkü sınır dışı kararına karşı iptal davası açıldığında, yabancı bu dava sonuçlanana kadar sınır dışı edilemez.

Bu anlamda, hem tahdit kodunun kaldırılması için dava açılması hem de sınır dışı kararının iptali için dava açılması önerilir. Ayrıca, her ne kadar yabancının sınır dışı kararının iptali davası açmak için 7 günlük süresi bulunsa da mümkün olan en kısa sürede bu dava açılmalıdır. Çünkü uygulamada 7 günlük dava açma süresi beklenmeden yabancılar sınır dışı edilebilmektedir. Eğer sınır dışı kararına karşı açılan iptal davası kazanılırsa, tahdit kodu da bu dava ile kaldırılabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir yabancılar avukatından yardım alınması faydalı olacaktır.

Deport (sınır dışı edilme) kararının kaldırılması konusu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: "deport kararı(sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?"

Tahdit Kodları Listesi

Tahdit kodları listesi, Göç İdaresi tarafından yabancılar hakkında tesis edilen kodların kataloglarıdır. Bu liste sayesinde yabancılar haklarında hangi kodun tesis edildiğini ve bu kodun ne anlam ifade ettiğini öğrenebilir. 

Tahdit kodları şu sebeplerle konulabilir:

  • Vize vize muafiyeti, çalışma izni veya ikamet izni ile alakalı ihlalde

  • Türkiye’ye giriş izni ile alakalı olarak giriş ihlali nedeniyle 

  • Milli güvenlik sebebiyle

  • Koruma altındaki kişilere

  • Türkiye’ye girişi ön izne bağlı olanlara.

Tüm tahdit kodları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması

Sonuç

Tahdit kodu sorgulama, ilgili İl Göç Müdürlüğüne başvuru yoluyla yapılır. Bu başvuruyu yabancı kendisi yapabileceği gibi avukat marifetiyle de yapabilir. Ancak bir avukat vasıtasıyla yapılması yabancı açısından daha avantajlıdır. Zira tahdit kodu konulmuş birisi için genellikle deport kararı da verilir ve yabancı haksız bir tahdit kodu uygulaması olsa bile deport tehlikesi ile karşılaşır. Dolayısıyla süreç içinde alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.