ŞİRKETLERE HUKUKİ DANIŞMANLIK ÜCRETİ 

Şirketlere hukuki danışmanlık ücreti, 2025 yılı için en az 55.000 TL’dir. 

Bu ücret hukuki danışmanlık alacak şirketin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Zira Baro tarafından her yıl yeniden belirlenen asgari ücret tarifesine göre şirket türüne göre belirlenebilecek hukuki danışmanlık ücretleri de farklıdır. 

Yazımızda her şirket türü için şirketlere hukuki danışmanlık ücreti ayrı ayrı açıklanmıştır.

Şirketlere Hukuki Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti, şirketlerin ticaret hukukuyla ilgili kanuni süreçlerini yönetmesine ve hukuki işlemlerini yürütmesine yardımcı olan bir hukuk hizmeti türüdür.

Temel olarak verilen hukuki hizmetle şirketlerin ticari hayatta kanuni hakları çerçevesinde hareket etmesi ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için hukuki danışmanlık hizmeti alınır. Ayrıca, ticari faaliyetlerine yönelik yapılan bütün iş ve işlemlerde hukuki danışmanlık alınan avukat/avukat ortaklığına danışılır.

Bu sayede ticari iş ve iş işlemlerin hukuken doğru usullerde yapılması sağlanarak, ticari hayatın düzeni sağlanır, olası uyuşmazlıkların önüne geçilir ve şirketin gelişmesine katkı sağlanır.

Şirketlere Hukuki Danışmanlık Ücreti 

Şirketlere hukuki danışmanlık ücreti, 2025 yılı için en az 55.000 TL’dir. 

Yukarıda yer alan ücret, Baro’nun belirlediği asgari ücret tarifesinde yer alan ve her yıl değişen ücrettir. Ayrıca her bir şirket türüne göre verilecek hukuki danışmanlık ücreti farklıdır. Aşağıda her bir şirket türüne özel danışanlık ücretleri yer almaktadır.

Anonim Şirketlere Hukuki Danışmanlık Ücreti

Anonim şirketlere hukuki danışmanlık ücreti, 2025 yılı için esas sermayesi 250.000 TL’den az olan şirketler için en az 60.000 TL’dir. 

Anonim şirketlere hukuki danışmanlık ücreti,  2025 yılı için esas sermayesi 250.000 TL’den fazla olan şirketler için en az 70.000 TL’dir. 

DİKKAT: Anonim şirketlerde hukuki hizmet/danışmanlık alma zorunluluğu vardır. Esas sermaye miktarının yani 250.000 TL’nin 5 katı oranında esas ermayaye sahip olan şirketler bünyesinde sözleşmeli avukat bulundurmak veya dışardan hukuki danışmanlık hizmeti almak zorundadır. Kısacası 2025 yılı için 1.250.000 TL ve üzeri esas sermayesi bulunan anonim şirketlerin hukuki danışmanlık hizmeti alması zorunluluktur.

Bu meblağ dışında kalan şirketlerin hukuki hizmet alması zorunlu değildir. Ancak ticari hayatın hukuki ve sağlam bir ticari zeminde sürdürülmesi açısından bu şirketlerin de hukuki hizmet alması önerilmektedir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki 1.250.000 TL’nin altında bir sermaye ile kurulmuş olan Anonim Şirketler sonradan 1.250.000 TL ve üzeri esas sermayeye ulaşmışsa yine hukuki hizmet alma zorunluluğu doğacaktır.

Nitekim, anonim şirketin kuruluş aşamasında 1.250.000 TL ve üzeri sermayenin hemen ödenmiş olup olmadığı da önem taşımaz. Şirket sicile tescil edilirken esas sermaye miktarı bu meblağ ve üzerindeyse, bedelin tamamı ödenmemiş olsa bile bu yükümlülük devam edecektir. 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız: “Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu”

Limited Şirketlere Hukuki Danışmanlık Ücreti

Limited şirketlere hukuki danışmanlık ücreti, 2025 yılı için en az 55.000 TL’dir. 

Limited şirketler Türkiye’de ticari hayatın merkezine konumlanmıştır. Zira 2025 yılı için yaklaşık olarak toplam Limited Şirket sayısı 1.335.350’dir. Tüm şirketlerin genel toplam sayısının yaklaşık 2.521.935 olduğu düşünüldüğünde, ülkemizdeki şirketlerin yarısından çoğunun Limited Şirket olduğu görülmektedir.

Ticari iş ve işlemler noktasında son derece aktif bir ticari bilançosu olan Limited Şirketlerde avukat bulundurma veya hukuki hizmet alma zorunluluğu bulunmasa da bu şirketlerin de hukuki hizmet almadan ticari faaliyetlerini yürütmesi olanaksızdır. 

Bu anlamda sürekli olarak şirketin iş ve işlemlerinin takibatının yapılması adına alanında uzman bir ticaret hukuku avukatı/avukatlık ortaklığı ile çalışılması tavsiye edilir. Nitekim pek çok Limited Şirket halihazırda hukuki danışmanlık hizmeti almaktadır.

Kooperatiflere Hukuki Danışmanlık Ücreti

Kooperatiflere hukuki danışmanlık ücreti,  2025 yılı için üye sayısı 100’den az olan kooperatifler için en az 50.000 TL’dir. 

Kooperatiflere hukuki danışmanlık ücreti,  2025 yılı için üye sayısı 100’den fazla olan kooperatifler için en az 60.000 TL’dir. 

DİKKAT: Bir kooperatif eğer yapı kooperatifi ise ve üye sayısı 100 ve daha fazlaysa, bu kuruluşlarında bünyesinde avukat bulundurma ve hukuki hizmet alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ticari Olmayan Kuruluşlara Hukuki Danışmanlık Ücreti

Ticari olmayan kurum ve kuruluşlara verilecek hukuki danışmanlık ücreti, 2025 yılı için en az 60.000 TL’dir. Ancak bu ücrete dava ve takip ücretleri dahil değildir. Dava diğer takip işlemleri için ayrıca bir ücret belirlenir.

Şirketlere Hukuki Danışmanlık Ücreti Neleri Kapsar?

Şirketlere hukuki danışmanlık ücreti şunları kapsar:

  • İşçi-işveren uyuşmazlıklarının önlenmesi ve çözümü,

  • Şirket alacakları ve icra takiplerinin yönetilmesi,

  • Ticari sözleşmelerin hazırlanması veya hazır sözleşmelerin revize edilmesi,

  • Şirket içi ortaklık veya pay uyuşmazlıklarının çözümü,

  • Vergi hukuku ile alakalı olarak şirketin yönelndirilmesi ve süreçlerin takibi,

  • Uluslararası anlamda temsil, vb.

Yukarıda yer alan hususlar şirketlere hukuki danışmanlık ücreti ve hizmeti kapsamında uygulamada en çok talep edilen danışmanlık türleri için listelenmiştir. Bu hizmetlerin dışında şirketlerin taleplerine göre şirket ile yapılacak hukuki danışmanlık sözleşmesi özel olarak hazırlanmalı ve hangi alanlara dair danışmanlık istendiği açıkça kararlaştırılmalıdır. 

Bu sayede şirkete özel bir danışmanlık hizmeti verilir ve tarafların hak ve yükümlülükleri belirlenerek ticari faaliyetlerin gelişmesi amaçlanır.

Hukuki Danışmanlık Teklifi

Hukuki danışmanlık teklifleri, baronun belirlediği asgari ücret tarifesinin altında olamaz. Bu anlamda şirketler alanında uzman bir hukuk bürosu ile anlaşmak istediklerinde bu ücretleri de gözetmek zorundadır. Aynı şekilde avukatların veya hukuk bürolarının da bu ücretlerin altında iş almaları yasaktır.