METAMFETAMİN UYUŞTURUCU CEZASI

Metamfetamin uyuşturucu, merkezi sinir sistemini ve beyin fonksyonlarını etkileyen sentetik bir uyuşturucu türüdür. Bu uyuşturucu türü genellikle kristal şekilde bulunur ve halk arasında meth olarak bilinir. 

Yazımızda; Metamfetamin uyuşturucu cezası, kullanım sınırı, mahkeme ve avukatların yapması gereken araştırmalar incelenmiştir. 

Metamfetamin Uyuşturucu Nedir?

Metamfetamin uyuşturucu, merkezi sinir sisteminde yer alan dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi kimyasalların salınımını doğrudan etkileyen sentetik bir uyuşturucu türüdür. Metamfetamin uyuşturucu halk arasında, kristal, buz, meth veya ice isimleriyle bilinir.

Metamfetamin uyuşturucu temel olarak labaratuvarlarda üretilir ve toz, kristal, sıvı veya tablet şeklinde de satıldığı görülmektedir. Metamfetamin temel maddesi ve kimyasalı maddesi ise efedrin ve psödoefedrin’dir. Dolayısıyla metamfetamin, amfetamin ve türevlerinden olan bir uyuşturucu türüdür.

Ülkemizde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre; Metamfetamin uyuştıurucu maddesi kullandığını beyan eden şüphelilerin meslek grupları genellikle işçi, oto tamircisi, inşaatçı, fabrika işçisi, hurdacı vb. mesleklerden oluşmaktadır.

Metamfetamin Uyuşturucu Kullanma Cezası

Metamfetamin uyuşturucu kullanma cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

Eğer uyuşturucu; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde kullanılırsa, kişiye verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Metamfetamin Uyuşturucu Satma Cezası

Metamfetamin uyuşturucu satma cezası 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.

Metamfetamin uyuşturucunun temel maddesi amfetamin ve türevlerinden olan efedrin ve psödoefedrin olduğu için TCK’ya göre verilecek ceza doğrudan yarı oranında artırılır. Örneğin bir kimse metamfetamin uyuşturucu cezası (satıcılık) için 12 yıl hapis cezası alacaksa, Metamfetamin uyuşturucunun temel maddesi amfetamin bazlı olduğundan 18 yıl hapis cezası alacaktır. 

Aynı şekilde uyuşturucu satışı; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi kamusal yerlerde ya da bunların belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içinde bulunan konumda işlenirse, metamfetamin uyuşturucu cezası yine yarı oranında artırılır.

DİKKAT: Uyuşturucu satışı bir çocuğa yapılmışsa verilecek ceza 15 yıldan az olamaz. 

Metamfetamin Uyuşturucu Cezasında Kişisel Kullanım Sınırı

Metamfetamin uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırı genellikle net 10 gramdır. Bu gramajın üzerinde uyuşturucu bulundurulması, kişinin kullanıcı değil satıcı olması ihtimalini gündeme getirir. Uyuşturucunun yakalanması sonucu cezanın içicilikten mi yoksa satıcılıktan mı verileceğinin ayrımı son derece önemlidir.

Her bir uyuşturucu için belirlenen kullanım sınırı farklıdır. Zira her bir uyuşturucunun ortalama olarak kullanılabilecek sınırı bellidir. Metamfetamin uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırının ortalama 10 gram olarak belirlenmesi ise Metamfetaminin temel maddesinin kokain olmasıdır. 

Yargıtay’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.

Kısacası her kişinin günlük veya yıllık olarak kullanabileceği doz veya gramaj miktarı farklıdır. Dolayısıyla öncelikle kişi bazlı ve olay bazlı bir araştırma yapılır. Yani kişinin kullanım sınırı her bir gram ve beyan ile incelenmeli, uyuşturucunun nasıl ve ne şekilde yakalandığı da ayrıca tespit edilmelidir.

Eğer ele geçirilen miktarın kullanım sınırları içerisinde olup olmadığının net olarak belirlenemezse, tespit için uzman bir bilirkişi raporu alınması gerekir. (Yargıtay 10. CD, E. 2017/7871, K. 2018/4029, T. 10.05.2018)

Bu durumda mahkemece ve avukat tarafından şu incelemelerin mutlaka yapılması gerekir:

  • Kişinin bünyesinin uyuşturucu kullanmaya direnci, 

  • Kişinin sürekli kullanıcı olup olmaması,

  • Kişinin maddi durumu,

  • Kişinin beyanlarına dair kullanım ölçütünün belirlenmesi,

  • Uyuşturucunun miktarı,

  • İhtiyaç sınırı,

  • Kişinin uyuşturucu geçmişi vb.

Uyuşturucu cezası ve kullanım sınırının belirlenmesinde, uyuşturucunun kişi üzerinde veya evinde nasıl yakalandığı ve kişinin beyanları da bir o kadar önemlidir. Kişinin satıcı olduğuna dair bulunan başkaca deliller varsa, 1 gram Metamfetamin için de satıcılıktan ceza verilebilir. Bu anlamda tüm bir olay kendi somut şartları çerçevesinde ayrıntılı olarak incelenmelidir. 

Uyuşturucunun satış için mi yoksa kullanım için mi bulundurulduğu yönünde şu incelemeler yapılır: 

  • Uyuşturucunun kullanıma veya satışa hazır şekilde paketlenip paketlenmediği, Paketlerin sayısı ve gramajı, 

  • Kişinin yanında ya da evinde hassas terazinin bulunup bulunmaması, 

  • Kişinin telefon WhatsApp ve Mesajlaşma incelemeleri, 

  • Kişinin kolluk kuvvetlerine ne şekilde yakalandığı, 

  • Kolluk beyanları ve tutanakları,

  • Kişinin savcılık ve kolluk tarafından uzun bir süredir takip edilip edilmediği, 

  • İhbar varsa ihbarın niteliği, 

  • Varsa tanık beyanları, gibi pek çok etken kişinin satmak için mi yoksa kullanmak için mi uyuşturucu bulunduğuna dair değerlendirmede kullanılır.

Yukarıda yer alan hususların tüm ayrıntılarıyla incelenmesi, elde edilen delillerin hukuka uygunluğunun tespit edilmesi ve olay bazlı kapsamlı değerlendirme yapılması gerekir. Zira ceza hukuku alanı içeriside usuli işlemlerin çokça bulunduğu sistematik bir alandır. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatı/bürosuna danışılması faydalı olacaktır.

Sonuç

Metamfetamin uyuşturucu, bağımlılık oranı yüksek ve halk genelinde kullanımı yaygın bir uyuşturucu türüdür. Özellikle beyin fonksyonlarına verdiği zararla bilinir ve sinir sistemini etkiler. Dolayısıyla zararları uzun vadede son derece olumsuz sonuçlar doğuran bu uyuşturucu türünün kullanımı acilen bırakılmalı ve destek alınmalıdır.