GALARA 300 UYUŞTURUCU

Galara 300 uyuşturucu, temel maddesi pregabalin olan ve galara ilacının yasadışı kullanımı ve satışı sonucu ortaya çıkan bir uyuşturucu türüdür. Galara 300 uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Galara 300 uyuşturucu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.

Yazımızda, Galara 300 Uyuşturucu’nun Cezası, Kişisel Kullanım Sınırı, Mahkeme ve Avukatların yapması gereken araştırmalar ayrıntılı olarak incelenmiştir. 

Galara 300 Nedir?

Galara 300, her bir kapsülünde 300 mg pregabalin içeren ve nöropatik ağrı, fibromiyalji veya epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Yani Galara 300 aslında kullanımı ancak doktor gözetimi ve denetiminde mümkün olan bir ilaç türüdür. 

Galara 300’ün uyuşturucu olarak nitelendirilmesi ve halk tarafından “Galara 300 Uyuşturucu” olarak bilinmesinin sebebi ise bu hapların ancak kırmızı reçete ile satılmasının mümkün olması ve tedavi amacı yerine yasadışı olarak uyuşturucu madde niteleğinde satışının yapılmasıdır.

Özellikle kırmızı reçetelerde de kişinin günlük veya aylık olarak kullanım miktarı ve dozajı yer almaktadır. Dolayısıyla kişilerin reçetesiz olarak bu ilaçla yakalanmaları ya da reçetesinde bulunan dozun üstünde bir miktarla yakalanmaları, uyuşturucu madde kullanımı veya satıcılığı suçunu gündeme getirecektir. 

Galara 300 Kullanmak veya Taşımak Suç Mu?

Galara 300 kullanmak veya taşımak suç değildir. Ancak Galara 300 ancak reçeteli olarak kullanılabilen ve reçetedeki doz kadar kullanılması gereken bir ilaçtır. Bu çerçevede reçetede belirtilen dozun üzerinde Galara 300 bulundurmak, reçetesiz olarak Galara 300 bulundurma veya kullanma durumunun suç teşkil etmesi mümkündür.

Galara 300 Uyuşturucu Nedir?

Galara 300 uyuşturucu, 300 mg’lık tabletler halinde satılan ve temel maddesi pregabalinin olan bir tür haptır. Bu hapın Galara 300 uyuşturucu olarak bilinmesinin nedeni hapların, yasadışı kullanımı ve satışının yapılması sebebiyledir.

DİKKAT: Önemle belirtmek gerekir ki Galara 300 bir uyuşturucu değildir. Ancak bu hapın yüksek dozda kullanılması halinde, keyif verici olarak nitelendirilebilecek şekilde beyinde bilişsel olarak uyuşukluğa yol açtığı bilinir. Bu anlamda yasadışı yollarla, yüksek dozlarda ve amacı dışında bir tür uyuşturucu gibi kullanıldığı hallerde ilacın bu türden kullanımı ve satışı da yasaktır. 

Emniyet kuvvetlerinin yapmış olduğu operasyonlara göre Galara 300 Uyuşturucu, hapların, yasadışı satışı veya kullanımının “sentetik ecza”-”sentetik hap” olarak nitelendirilir. 

Türkiye’de son dönemlerde uyuşturucu satıcıları arasında yine pregabalin etken maddesinin bulunduğu “lyrica uyuşturucu”nun bir muadili olarak Galara 300 uyuşturucuyu lanse ettikleri görülür. Lyrica hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “lyrica uyuşturucu ve cezası”

Galara 300 Uyuşturucu Etkileri

Galara 300 uyuşturucunun olması gerekenden yüksek dozlarda ve sürede kullanıldığında gösterdiği etkileri şunlardır:

  • Sara nöbetine benzeyen epileptik nöbetler,

  • Huzursuzluk,

  • Çarpıntı,

  • Uykusuzluk,

  • Ağır endişe hali,

  • Terleme,

  • Kalp ritim bozukluğu,

  • Solunum sorunları.

Galara 300 Uyuşturucu Kullanma Cezası

Galara 300 uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

Eğer uyuşturucu; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde kullanılırsa, kişiye verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Galara 300 Uyuşturucu Satma Cezası

Galara 300 uyuşturucu satmanın temel cezası 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.

Galara 300 uyuşturucu satışı; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi kamusal yerlerde ya da bunların belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içinde bulunan konumda işlenirse, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

DİKKAT: Uyuşturucu satışı bir çocuğa yapılmışsa verilecek ceza 15 yıldan az olamaz. 

Galara 300 Uyuşturucu Cezasında Kişisel Kullanım Sınırı

Galara 300 uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırı TCK’ya göre net olarak belirlenmemiştir. Bu anlamda her bir olay ve kişinin kendi durumuna göre özel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeye göre kişinin içici mi olduğu yoksa satıcı mı olduğuna karar verilecektir.

Galara 300 uyuşturucu cezasında kişi hakkında: 

  • Bu hapları kullanmak için reçetesinin olup olmadığına, 

  • Üzerinde yakalanan hap miktarına, 

  • Hapların satışa hazır bulunup bulunmamasına, 

  • Kişinin yakalanma sürecine,

  • Kişinin nasıl ve ne şekilde yakalandığına,

  • Usuli süreçlerin hukuki şekilde yürütüp yürütülmediğine, göre yapılacak bir inceleme neticesinde karar verilir.

YARGITAY'A GÖRE önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.

Kısacası her kişinin günlük veya yıllık olarak kullanabileceği doz veya gramaj miktarı farklıdır. Dolayısıyla öncelikle kişi bazlı ve olay bazlı bir araştırma yapılır. Yani kişinin kullanım sınırı her bir gram ve beyan ile incelenmeli, uyuşturucunun nasıl ve ne şekilde yakalandığı da ayrıca tespit edilmelidir.

Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki 1 adet hapın yakalanması ile de kişi hakkında satıcılık vasfından hareketle dava açılmasına sebebiyet verebilir. Zira 1 adet bile uyuşturucunun satılması, uyuşturucu satıcılığı suçunu gündeme getirir. Bu çerçevede ele geçirilen miktarın kullanım sınırları içerisinde olup olmadığının net olarak belirlenemezse, tespit için uzman bir bilirkişi raporu alınması gerekir. (Yargıtay 10. CD, E. 2017/7871, K. 2018/4029, T. 10.05.2018)

Bu durumda mahkemece ve avukat tarafından şu incelemelerin mutlaka yapılması gerekir:

  • Kişinin bünyesinin uyuşturucu kullanmaya direnci, 

  • Kişinin sürekli kullanıcı olup olmaması,

  • Kişinin maddi durumu,

  • Kişinin beyanlarına dair kullanım ölçütünün belirlenmesi,

  • Uyuşturucunun miktarı,

  • İhtiyaç sınırı,

  • Kişinin uyuşturucu geçmişi vb.

Galara 300 uyuşturucu cezası ve kullanım sınırının belirlenmesinde, uyuşturucunun kişi üzerinde veya evinde nasıl yakalandığı ve kişinin beyanları da bir o kadar önemlidir. Bu anlamda tüm bir olay kendi somut şartları çerçevesinde ayrıntılı olarak incelenmelidir. 

Galara 300 uyuşturucunun satış için mi yoksa kullanım için mi bulundurulduğu yönünde şu incelemeler yapılır: 

  • Uyuşturucunun kullanıma veya satışa hazır şekilde paketlenip paketlenmediği, 

  • Paketlerin sayısı ve gramajı, 

  • Kişinin yanında ya da evinde hassas terazinin bulunup bulunmaması, 

  • Kişinin telefon WhatsApp ve Mesajlaşma incelemeleri, 

  • Kişinin kolluk kuvvetlerine ne şekilde yakalandığı, 

  • Kolluk beyanları ve tutanakları,

  • Kişinin savcılık ve kolluk tarafından uzun bir süredir takip edilip edilmediği, 

  • İhbar varsa ihbarın niteliği, 

  • Varsa tanık beyanları, gibi pek çok etken kişinin satmak için mi yoksa kullanmak için mi line uyuşturucu bulunduğuna dair değerlendirmede kullanılır.

Tüm bu incelemelerin yapılması, elde edilen delillerin hukuka uygun olup olmadığının belirlenmesi, kolluk kuvvetlerinin uyuşturucuyu ne şekilde ele geçirdiğinin tespiti ve diğer usuli işlemlerin mutlaka doğru şekilde yapılması gerekir. Bu anlamda ceza hukukunun temel kaidelerinin olay bazlı olarak kapsamlı şekilde incelenmesi gerekir. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatı/bürosundan destek alınması faydalı olacaktır. 

Sonuç

Galara 300 uyuşturucu, bir tedavi olarak değil uyuşturucu türevi olarak kullanımı sonucunda insan sağlığına son derece zararlıdır. Bu anlamda Galara 300 uyuşturucunun kullanımı acilen bırakılmalı, sağlıksal, psikolojik ve hukuki destek alınmalıdır.